Az egyszerűsített vállalkozási adó kötelékébe tartozó cégek összesen 507 milliárd forint árbevételt realizáltak 2004-ben. Az adóalanyok közül az egyéni vállalkozások 203, a társasok 304 milliárd forintot produkáltak. Az idei évben akár 150 milliárd forinttal több árbevételt is elérhet az evakör.

Tavalyi árbevételük után 76 milliárd forint adót fizettek az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alá tartozó vállalkozásokások. Míg értelemszerűen a bevételekhez hasonlóan a fizetett adó aránya is is kétötöd-háromötöd volt az egyéniek és a társas vállalkozások között, létszámarányuk más képet mutatott: az egyéni vállalkozók adják az összes evás vállalkozás többségét, 55 százalékát. Tavaly több mint 83 ezer evázót tartottak nyilván, ők tették ki az összes adóalany – beleértve a költségvetési és egyéb szervezeteket is – 1,4 százalékát. Az összes (6227,7 milliárd forint) beszedett adóból 1,07 százalék volt a részesedésük – írta a Napi Gazdaság az adóbevallások nem végleges összesítésére hivatkozva.

Az APEH 2004-ről szóló évkönyve szerint az evás befizetések valamivel több mint 50 százaléka a fővárosi adóigazgatóságokra fut be, a többi a vidéki igazgatóságokon landol. Az evás vállalkozások jövedelmezőségének koncentráltsága jól megmutatkozik abban, hogy e cégek 46 százaléka tartozik a közép-magyarországi területhez, befizetett adójuk viszont meghaladja az 51 százalékot. A lista végén Békés, Tolna és Nógrád áll, mind a vállalakozások száma, mind az adó alapján. Idén a Pénzügyminisztérium becslése szerint megközelítheti a 100 milliárd forintot az evások befizetése. Ez alapján árbevételük az idén elérheti a 666 milliárd forintot, vagyis egy év alatt több mint 33 százalékkal emelkedhet az adóalapjuk – igaz, közben a létszámuk is 24 százalékkal bővült.