Két amerikai szenátor nyújtotta be azt a szemétlevél-ellenes törvénytervezetet, amely levelenként 10 dollár bírsággal sújtaná a kéretlen levelek feladóit, amennyiben nem hajlandók felhagyni reklámleveleik küldésével.

A “kéretlen pornográfia és reklám támadásának visszaszorítása” – angol rövidítése után CAN-SPAM – a célja annak az új törvénytervezetnek, amely megköveteli a kéretlen e-mailek küldőitől egy olyan e-mail cím feltüntetését, ahol a címzett leiratkozhat a levelezési listáról. Ha a küldő nem hagy fel a zaklatással, akkor levelenként 10 dollár bírsággal sújtható, maximum 500 ezer dollár összegig. Ha a bíróság úgy találja, hogy a küldő “szándékosan és tudatosan” sértette meg a törvényt, további 1,5 millió dollár büntetést róható ki rá. A tervezet egy év börtönnel fenyegeti azokat, akik félrevezető információkat helyeznek el a levél fejlécében (nem létező feladó, megtévesztő tárgy). Conrad Burns montanai republikánus és Ron Wyden oregoni demokrata szenátor azért vette elő a tervezetet, mert azt kongresszusi bizottságok már kétszer is elfogadták tárgyalásra, mégsem került a törvényhozás elé.

Burns szóvivője elismerte, hogy a tervezet nem használható fel az Amerikán kívülről érkező levéláradat ellen, de legalább az amerikából feladott levelek számát csökkenti. A szólásszabadságot védelmező Elektronikus Határvidék Alapítvány (Electronic Frontier Foundation) azért ellenzi a spam törvényi szabályozását, mert ez korlátozza az e-mail felhasználókat abban, hogy gondolataikat megoszthassák másokkal. A szervezet ügyvédje elismerte, hogy a CAN-SPAM tervezet nem olyan agresszív, mint a korábbi törvénytervezetek voltak, de így is kérdéses, megengedi-e az embereknek, hogy névtelenül kommunikáljanak e-mailben. Burns közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az USA-ban az e-mailek 40 százaléka spam, ami évente 10 milliárd dollár kárt okoz – “különösen azoknak az embereknek a költségeit növelik tetemesen, akik távolsági beszélgetési tarifával interneteznek.”