Az első adatok alapján úgy tűnik, hogy az eva elérte célját: az első negyedvi, 8,5 milliárd forintos adóbefizetés több mint a fele az egész évre tervezettnek. Az evások egyharmada nem fizetett adót első negyedévi forgalma után – írta a Magyar Hírlap.

Az egyszerűsített vállalkozói adót választók közül a bevételi nyilvántartást végzők az első negyedévben több mint 56 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le. Az eddigi adatok szerint az első befizetés közelíti a 8,5 milliárd forintot. Határidőre 7,5 milliárd forint futott be az APEH-hez, a késők pedig újabb egymilliárddal toldották ezt meg. A Magyar Hírlap úgy tudja, az evások egyharmada egyáltalán nem fizetett adót az első negyedévi termékértékesítései és szolgáltatásai után.

A bevétel nem vártan magas, ugyanis a Pénzügyminisztérium a teljes évre 16 milliárd forintot tervezett. A mostani adatok szerint az evások idei bevétele jóval magasabb lesz, mint az utolsó, már ismert adózási évben 2001-ben. (A társaságiadó-bevallást a 2002-es évről csak májusban kell benyújtani.) Az 53 ezer evás átlagbevétele 2,9 millió forint volt 2002-ben.

Eredetileg azzal számoltak, hogy csak a nyereséges vállalkozások térnek majd át az új adónemre, ezzel szemben 2001-ben az evázók 30 százaléka nulla eredményt ért el, vagy veszteséges volt. Az APEH szerint a veszteséges vállalkozások mintegy felénél van csak racionális magyarázata az áttérésnek, többük érzelmi okokból, az adminisztráció leépítése, az ellenőrzéstől való menekülés miatt választotta az evát.