Egy nemrég hozott törvény szerint az USA-ban már akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható az, aki kéretlen e-mailek áradatát zúdítja. Az Egyesült Államokban, egészen pontosan az ország Virgina államában igen szigorú szabályozást hoztak a spammerek ellen.

Először is pontosan deklarálták, ki tartozik ebbe a kategóriába: minden olyan személy, aki egy nap 10 ezernél több kéretlen e-mailt indít újtára. Legyen a spammer Virgina állambeli, vagy csak irányuljon oda ez a forgalom, a törvény érvényes rá – áll a közleményben. Aki pedig ezen kritériumoknak megfelel, azok egy és öt év közötti börtönbüntetés elé (is) néz(het)nek.

Egyáltalán nem véletlen, hogy az USA-n belül itt született meg ez a törvény; ugyan az IT technológia hazája Kalifornia, a Szilícium völgy, ám a legnagyobb amerikai Internet-szolgáltatók (például a több tízmillió előfizetővel bíró American Online) ebben az államban székelnek. A legtöbb spammer úgy tekint a jelenlegi rendszerre (amelyik pénzbírsággal sújtja az ilyen cselekedetet), mintha az a feladat végrehajtásának egy költségtényezője lenne. Ezért volt szükség a szigorításra – mondta Mark R. Warner, Virgina kormányzója.

Becslések szerint mára majdnem minden második e-mail kéretlennek, azaz spamnek minősül – ha itt sikerül gátat vetni ennek a trendnek, akkor az drasztikusan vissza tudná szorítani a nemzeti ½spamtermelést½. Ez ráadásul olyan kellemes hatásokkal is járna, mint a kisebb hálózati leterheltség; csak egy példát említve. Az utóbbi időkben a spam ellen tett lépések közül talán ez tűnik a leghatékonyabbnak.