SAJTÓKÖZLEMÉNY:

A NETÉRT kerekre nyílt, csodálkozó szemekkel fogadja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 6/2003. rendeletével kapcsolatos legújabb ámokfutását, mely szerint az ellen tiltakozó szervezetek, valamint a sajtó “félreértették” a szabályozást.

http://www.ihm.hu/…30513_1.html#1
(Rádiós internet: a szabályozás nem korlátoz)

A rendelet 4. számú mellékletében a NETÉRT szerint félreérthetetlenül benne van az, hogy a 2446,5-2483,5 MHz között a szélessávú adatáviteli alkalmazások kizárólag épületen belül használhatóak. Az IHM illetékese a sajtónak ugyancsak korlátozásokról beszélt: “a 2,4 GHz-es frekvenciára vonatkozó korlátozások valóban életbe léptek, s néhány év múlva lesz csak lehetőség arra, hogy

  • egy másik frekvencián — újra szolgáltassanak kültéren az ISP-k.” Aki nem hiszi, járjon utána.

A rendelet:
http://www.hif.hu/…lleklet1.pdf vagy http://www.wireless.hu/…lleklet1.doc,

Sajtóértesülés:
http://www.hwsw.hu/oldal.php3?…

A helyzettel kapcsolatban két kérdés merül fel az IHM rezdüléseit érdeklődéssel követő NETÉRT-ben:

  1. az IHM miért nem jelezte a tiltakozási hullám első időszakában, hogy félreeértésről van szó? Egy sajtóhibát, elírást, félreértést gyorsabban is lehetett volna korrigálni. Talán még most sem késő azok elnézését kérni, akik hittek a Magyar Közlönyben és a HÍF weboldalán megjelent korlátozó intézkedések létében.
  2. hogy jöhet ki az Informatikai és Hírközlési Minisztériumból egy olyan rendelet, amelyet utólag magyarázni kell? És hogy jöhet ki az Informatikai és Hírközlési Minisztériumból egy olyan rendelet, ami ellentmond az internettel kapcsolatos összes kormányzati szándéknak, és szembehelyezkedik az európai trendekkel?

A NETÉRT felszólítja az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot, hogy ne magyarázza a rendeletet, hanem javítsa azt ki. Az Internet elérhetőségének megkönnyítése és a valódi versenypiac megteremtése érdekében dolgozza ki a mikrós, ill. WIFI szolgáltatók kormányzati támogatását.