A MessageLabs szerint a céges levelezés több mint felét a spamek teszik ki. A kéretlen reklámlevelek áradata már olyan méreteket öltött, hogy azt már nem csupán kellemetlennek, hanem kifejezetten károsnak kell tekinteni, mivel jelentősen hátráltatja a termelékenységet, és a védekezés megnöveli a cégek informatikai kiadásait.

Májusban először lépte át a vállalati levelezésben a spamek aránya az ötvenszázalékos határt, írta a Cnet. Ez konkrétan annyit jelent, hogy a múlt hónapban a vállalatok hálózatán több mint kétszer akkora volt a levélforgalom, mint amekkora a normális üzletvitelhez szükséges. Az emailes biztonsági szolgáltatásokat nyújtó MessageLabs a világ különböző pontjain található ügyfelei 133,9 millió levelének vizsgálata alapján állítja, hogy a dolgozóknak címzett emailek 51 százaléka spam.

Ryan Hamlin, a Microsoft spamellenes technológiákat és stratégiákat fejlesztő csoportjának vezetője nemrégiben egy közleményében azt nyilatkozta, hogy a spam 2003-ban folytatni fogja a normális levelezés kiszorítását. Ugyanakkor hozzátette, hogy a fölösleges levelek küldését elítélő szövetségi törvények hatására némi felüdülés várható 2004-ben vagy 2005-ben.

A MessageLabs központilag irányított hálózata az Egyesült Államokon, az Egyesült Királyságon, Németországon, Hollandián és Hongkongon keresztül húzódik, és több mint hatezer ügyfél több millió levelét vizsgálja át naponta. Az internetszolgáltatók, jogászok és törvényalkotók világszerte próbálnak tenni valamit a spam ellen, többek között új technológiák, ipari önszabályozó rendeletek és törvények segítségével, de a vezetők szerint ezeknek legfeljebb két-három év múlva lesz látható következménye.

A chicagói John Marshall jogi egyetem például valószínűleg a világon először vizsgálja a kéretlen reklámlevelek jogi kérdéseit egy szeminárium keretében. Az új tananyag bevezetését kezdeményező David Sorkin a Cnetnek elmondta, hogy a nyári szeminárium többek között a spamet és az emailmarketinget érintő perekkel és törvényekkel, a spam és más törvények kapcsolatával, a titokszférával és a spamek küldését tiltó feketelisták hatásával foglalkozik majd.