Az Európai Bizottság szerint összehangolt, nemzetközi erőfeszítés szükséges a kéretlen, reklámcélú e-mailek megfékezéséhez.

Az Európai Bizottság keddi közleménye szerint globális erőfeszítésre van szükség a számítógépes rendszereket egyre inkább leterhelő kéretlen reklám e-mailek, vagyis spam-ek visszaszorításához.

Az Európai Unió törvényhozó szerve ennek megfelelően új szabályozást szeretne kialakítani a spam-ekkel kapcsolatban az idei év októberétől. Az Európai Bizottság a szükséges lépéseket az Egyesült Államokkal összehangoltan kívánja kidolgozni illetve végrehajtani, és azt szeretné, ha az OECD (Organization for Economic Cooperation and Development – Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) is szerepet vállalna.

Liikanen szerint az elküldött e-mailek 48 százaléka spam, amely éves szinten mintegy 2,8 milliárd dollár kárt okoz a társaságoknak a kieső termelékenységen keresztül. A legtöbb kéretlen e-mailel különféle termékeket, mint például pénzügyi szolgáltatásokat próbálnak eladni küldőik, de igen gyakori a pornográf spam, és az internetes csalás is.

Liikanen arra ösztönözte az EU tagországokat, fogadják el azt az új törvényt, amely októberben lép életbe, és jelentős szigorításokat vezet be a kéretlen e-mailek küldésével kapcsolatban. “A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a spam-ek csak a címzett egyértelmű beleegyezésével legyenek elküldhetők. Szintén fontos, hogy azokat, akik megszegik ezen szabályokat, felelősségre vonják cselekedetükért” – mondta Liikanen.