A Belügyminisztérium jogi osztályvezetője szerint a New York-i egyezmény értelmében ugyanis, ha azoknak a prostituáltaknak a tulajdonában lenne a nyilvánosház, akik ott dolgoznak, akkor megfelelnének a nemzetközi megállapodás követelményeinek.

Az örömlányok érdekvédelmi szövetsége szerint ez csak egy elvi lehetőség, a prostituáltaknak ugyanis nincs annyi pénzük, hogy ilyen ingatlanokat vegyenek maguknak. A Belügyminisztérium szerint egyébként az önkormányzatoknak akkor is ki kell jelölniük a türelmi zónákat, ha nyilvánosházak kezdenék meg működésüket Magyarországon.
A második kerületi polgármester tegnap jelentette be, hogy kezdeményezi az országgyűlésnél, hogy Magyarország mondja fel a bordélyházak működését tiltó New York-i egyezményt. Horváth Csaba szerint így lehetne megoldani a prosti kérdést. A Belügyminisztérium jogásza azonban úgy véli, hogy az önkormányzatoknak az egyezmény esetleges felmondása után is kötelességük lesz kijelölni a prostitucióra alkalmas helyeket. “Egy nyilvánosháznak ugyanúgy terület kell, tehát a minimum, hogy lépéseket kéne tenni az önkormányzatnak annak érdekében, hogy a fővárosban, mert a fővárost egységes egészként kezeli a törvény -, ilyen türelmi zónák kijelölődjenek” – nyilatkozta Borai Ákos, belügyminisztériumi, jogi osztályvezető az RTL Klub Híradójának.

A szakértő szerint ahhoz, hogy az országban bordélyházak nyíljanak – akár már holnap – Magyarországnak egyébként nem kell felmondania a New York-i egyezményt. Abban az esetben ugyanis, ha a prostituáltak vesznek maguknak egy ingatlant, legálisan üzemeltetik saját nyilvánosházukat. A prostituáltak érdekvédelmi szövetsége szerint azonban a lányoknak erre soha nem lesz elég pénzük. “A prostituáltak amíg ebben a kiszolgálatott helyzetben vannak, hogy jövedelmük alig néhány százaléka marad meg nekik, addig soha nem lesz lehetőségük arra, hogy tulajdonközösségükbe kerüljön az az ingatlan, ahol dolgoznak” – mondta el Földi Ágnes, a Prostituáltak Érdekvédelmi Szövetségesének az Elnöke az RTL Klubnak. A prostituáltak eddig két bírósági pert nyertek meg önkormányzatokkal szemben, mert a testületek a mai napig nem jelölték ki a türelmi zónákat.