Megkezdte a francia parlament péntek délután a prostituáltak ügyfeleinek büntethetőségét kimondó törvényjavaslat várhatóan heves vitáját, miután az a közvéleményt és a képviselőket is jelentősen megosztja.

A két kormánypárti szocialista és egy ellenzéki jobbközép képviselő által beterjesztett tervezet szerint első alkalommal 1500 euró (452 ezer forint), később kétszer ekkora pénzbírsággal sújtanák a prostituáltak kuncsaftjait.

Franciaországban a prostitúciót jelenleg nem tiltják a törvények, s a javaslat szerint az továbbra is legális maradna a mintegy 18-20 ezer prostituált számára.

Az utcákról azonban eltűntek a prostituáltak, amióta 2003-ban Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszter kezdeményezésére a jobboldali nemzetgyűlés elfogadott egy törvényt, amely kéthavi szabadságvesztést és 3750 euró bírság kiszabását teszi lehetővé a bájaikat az utcán árulók megbüntetésére. Ezt az intézkedést a prostituáltak kezdeményezésére eltörölné a tervezet.

A javaslat szociális programokat is bevezetne azok számára, akik fel akarnak hagyni a prostitúcióval. Becslések szerint a franciaországi prostituáltak 70-80 százaléka nő. Ugyanekkora arányban vannak közöttük a balkáni országokból, Afrikából, Dél-Amerikából vagy Kínából szervezetten érkezett külföldiek. Nekik tartózkodási engedélyt biztosítana a javaslat, amennyiben felhagynak a prostitúcióval.

A törvényjavaslat Svédország példáját követi, ahol 1999 óta büntetik a prostituáltak ügyfeleit, aminek következtében tíz év alatt felére szorult vissza az utcai prostitúció.

A CSA közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a franciák 68 százaléka nem támogatja a büntethetőség bevezetését.

A szöveget beterjesztő Maud Olivier kormánypárti képviselő – aki szerint a prostitúció “erőszak a nők ellen” – vitaindítójában képmutatóknak nevezte azokat, akik ellenzik a javaslatot.

“Az, hogy egyetlen prostituált szabadnak mondja magát, elég ahhoz, hogy a többiek rabszolgaságát elfogadjuk és tiszteletben tartsuk? Hogyan lehet varázslatosnak tartani azon prostituáltak által naponta elszenvedett 10-15 behatolást, akik természetesen anyagi okok miatt kényszerülnek erre, az egészségük számára tragikus következményekkel együtt?” – hangsúlyozta a képviselőnő. Szerinte aki azt állítja, hogy a nőknek joguk van magukat áruba bocsátani, az valójában azt leplezi, hogy a férfiaknak joguk van megvásárolni a nőket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy “az ügyfelek pénze valójában a kerítők zsebét tömi”.

A képviselők véleménye a törvényjavaslatról egyébként párthovatartozástól függetlenül nagyon megoszlik. A szocialisták közül sokan nem támogatják az ügyfelek büntethetőségét, mások pedig a prostituáltak és az őket támogató egyesületek álláspontjával értenek egyet, miszerint a kuncsaftok ellenőrzése illegalitásba fogja kényszeríteni a prostitúciót, s nagyobb lesz az erőszak veszélye. Több örömlány attól is tart, hogy a bevétele jelentősen csökkenni fog, ha az ügyfelek nem merik többet felkeresni őket.

A jobboldali képviselők többsége tartózkodni kíván a szavazástól, míg a radikális baloldal és a centristák vezetői a képviselőkre bízzák, hogyan szavaznak. A Zöldek viszont azért nem támogatják a tervezetet, mert az nem tesz különbséget az olyan prostituáltak között, akik a kerítőhálózatok áldozatai és az olyanok között, akik “függetlenül” dolgoznak.

A nemzetgyűlés előtt két tüntetést is szerveztek pénteken: a Szexuális munka szakszervezete (Strass) nevű egyesület a büntethetőség ellen, míg feminista szervezetek a javaslat támogatására.

A tervezetről elvileg december 4-én szavaznak a képviselők.