Főleg menekültek, közülük is a nők és a gyerekek esnek leginkább áldozatul az emberkereskedelemnek és a kényszermunkának – figyelmeztetett William Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) vezetője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberkereskedelemről tartott bécsi konferenciáján kedden.

Világszerte 50 millió ember menekül a háború és az erőszak elől, többen, mint eddig bármikor a második világháború óta. A papírokkal nem rendelkező menekültek számára a legvonzóbb, de egyúttal az egyik legveszélyesebb úti cél Európa. 2000 óta 22 ezer menekült halt meg aközben, hogy a Földközi-tengeren át megpróbált Európába jutni. Ugyanebben az időszakban a világban összesen 40 ezer menekült vesztette életét.

A helyzetre megoldást egy humánus határnyitási politika jelentene – mondta az IOM vezetője. Példaként a Szíriával, illetve a Líbiával szomszédos országokat említette, amelyek megnyitották határaikat az ezekből az országokból érkező menekültek előtt.

William Swing véleménye szerint a megelőző intézkedések eddig nem sok eredményt hoztak a kizsákmányolás ilyen formájának visszaszorítására, a büntetőeljárások még kevésbé.

Natalia Fedorovics ukrán szociálisügyi miniszter az ukrajnai gyermekkereskedelemre hívta fel a figyelmet. A politikus arról beszélt, hogy kelet-ukrajnai szeparatisták a harcokra hivatkozva Oroszországba próbálnak vinni gyerekeket. Az ukrán politikus kijelentette: a megszállt ukrán területeken virágzik a szervezett bűnözés.

Ukrajnában 2000 óta az emberkereskedelem több mint tízezer áldozatát azonosították, 90 százalékukat munkaerőként zsákmányolták ki, az esetek 80 százalékában Oroszországban.

Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt és olyan új formái jelentek meg, mint a prostitúció, a kényszermunka, a szervkereskedelem és a koldulás – nyilatkozta az osztrák hírügynökségnek Madina Dzsarbuszinova, az EBESZ emberkereskedelem-ellenes különmegbízottja a kétnapos bécsi konferenciát megelőzően. Az emberkereskedők igencsak kreatívak és mindig megtalálják annak újabb formáit, hogy haszonhoz jussanak – mondta a szervezet különképviselője. Hangsúlyozta: az emberkereskedelem olyan modernkori rabszolgaság, amely szorosan összekapcsolódik a szegénységgel, hiszen azok válnak áldozataivá, akik rossz anyagi körülményeik elől akarnak menekülni. Olcsó munkaerőként használják ki őket, vagy prostitúciónak esnek áldozatul.

A szervezett bűnözésnek erre a formájára az jellemző, hogy nem csak a tetteseket, hanem az áldozatokat is igen nehéz megtalálni. Ezért a konferencia egyik fő témája az áldozatok felkutatásának kérdése. A tanácskozás foglalkozik a probléma etikai hátterével is és kitér arra is, hogy az áldozatok miképpen kerülhetik el a megbélyegzettséget. A konferencián témaként szerepel továbbá a munkaerő-kizsákmányolás kérdése is. Az EBESZ különmegbízottja egy olyan magatartási kódex kidolgozását szorgalmazza, amelyet a vállalatok önkéntes alapon követhetnek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb becslése szerint világszerte csaknem 21 millió, az EBESZ államok állampolgárai között pedig csaknem hárommillió elszenvedője van az emberkereskedelemnek és a kényszermunkának.