A budapesti ügyvédi kamara szerint hatékonyabb lehet a fellépés a lakásmaffia ellen, akkor ha megszavazzák azokat a jogszabály módosításokat, amelyeket az ezzel az üggyel megbízott parlamenti albizottság javasolt.

Bánáti János ügyvéd, ugyanakkor azt mondja, hogy az ügyvédek nem rendőrök, őket is félrevezethetik a bűnözők, ha szerződéskötéskor egy jó minőségű hamisított igazolványt mutatnak be.

Az albizottság azt javasolja, hogy a földhivatalok a jövőben ellenőrizhessék, hogy valódi ügyvédek járnak-e el az egyes ügyekben. Ezt Bánáti János is támogatja, azt viszont nem, hogy szigorítsák az ilyen ügyekben eljáró ügyvédek büntetőjogi szankcionálását. A kamara elnöke szerint a jogszabályok elég szigorú büntetést rónak ki azokra, akik összejátszanak a lakásmaffiával. Az ügyvédek így is kiszolgáltatottak lehetnek, ha egy albérlő például profi hamisított személyigazolvánnyal adja el a tulajdonos feje fölül a lakást.

“Ha az ügyvédet itt nem terheli a gondatlanság sem, mert jó minőségű hamisításról van szó, akkor nem hogy büntetőjogi felelősség nincs, akkor kártérítés sincs, a kártérítés vétségi alapon van.” – nyilatkozta Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke.

Bánáti szerint jó lenne, ha az ügyvédek lehetőséget kapnának arra, hogy az eladó felhatalmazása alapján a BM Adatfeldolgozóban ellenőrizhessék a lakást értékesítő személy valóban az, akinek kiadja magát. Ennek a jogszabálynak a híján járt pórul nemrég egy kaposvári hölgy, akinek egy albérlő adott el egy lakást.

A szerződést Jegesy András, Lamperth Mónika belügyminiszter férje ellenjegyzésével kötötték. Csak később derült fény arra, hogy a tulajdonos nem tudott arról, hogy eladták a lakását. Jegesy András, akit tanúként hallgattak ki az ügyben, nem kívánt nyilatkozni az ügyről. A károsult egyébként feljelentést tett a kaposvári rendőrségen is, de az elkövetőt eddig nem találták meg. A hölgy ezek után levélben fordult segítségért a volt ügyvédje feleségéhez, Lamperth Mónika belügyminiszterhez.