A KEK KH új szolgáltatásaival és informatikai megoldásaival kívánja megelőzni a “lakásmaffia tevékenységként” elhíresült bűncselekményeket, mely során az elmúlt években gyanútlan tulajdonosokat fosztottak meg otthonuktól hamisított okmányokkal.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) a 2008. január 1-jei határidőre elkészítette és bevezette új szolgáltatásait és informatikai megoldásait, amellyel lehetővé teszik a törvény által előírt ellenőrzések on-line elvégzését a közjegyzők, bírósági végrehajtók és ügyvédek számára.

Az Országgyűlés a lakásmaffiák visszaszorítására 2007. június 20-án hirdette ki a 2007. évi LXIV. törvényt, amely szerint a jogügyletek (például lakások adása, vétele) biztonságának fokozása érdekében kötelező a személyazonosító okmányok ellenőrzése a közjegyzők és a bírósági végrehajtók számára. A törvény szerint az ügyvédek számára nem kötelező az ellenőrzés, de annak használatát a kamara etikai szabályként ajánlja tagjai számára. Az ellenőrzést a www.nyilvantarto.hu oldalon keresztül végezhetik az erre jogosultak.

Az informatikai fejlesztés uniós forrásból történt a kormány 2142/2007. (VII. 27.) számú határozata alapján, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében.