Több ponton módosítani kívánja az Európai Unió alkotmánytervezetét a brit kormány, amely egyebek közt attól tart, hogy a szöveg egyes kitételei feszültségekhez vezetnek a NATO-val, és politikailag távolabb terelik az Európai Uniót az Egyesült Államoktól.

A The Daily Telegraph című napilap csütörtöki értesülése szerint a brit kormány mások mellett az EU jövendő kelet-európai tagjaitól remél támogatást ahhoz a törekvéséhez, hogy a szövegből töröljék azt a részt, amely szerint a közös védelmi politikát osztó EU-tagok kötelesek minden, akár katonai segítséget is megadni tagtársuknak abban az esetben, ha utóbbit támadás éri. London meglátása szerint ez a megfogalmazás túlságos átfedésben van a NATO alapszerződésének kollektív védelmet kimondó, híres ötös cikkelyével. A brit állásponthoz a lap szerint a kelet-európai államokon kívül várhatóan Spanyolország és Olaszország is csatlakozik.

Valéry Giscard d,Estaing, a szöveget kidolgozó európai konvent elnöke a tervezet elfogadásának bejelentésekor figyelmeztetett, hogy amennyiben bárki a tervezet megváltoztatását kezdeményezi, azzal több hónapos fájdalmas tárgyalássorozat eredményei kerülhetnek veszélybe. A brit kormány azonban szeptemberben egy hivatalos dokumentumban várhatóan előhozakodik kéréseivel, amelyeket reményei szerint az EU-tagországok kormányai között októberben kezdődő konferenciasorozaton meg is vitatnak.

London a NATO-val rivalizáló szövegrész mellett az európai főügyészi hivatal létrehozását is kilátásba helyező igazságügyi reformok, valamint a tagországok közötti adóharmonizáció könnyítésére utaló kitételek ellen is fel kívánja emelni a szavát. Előbbihez a britek Írországtól, az adóügyi nemzeti vétó megőrzéséhez pedig elsősorban a skandináv államoktól várnak támogatást.

London törekszik az EU-tagok bevándorlással kapcsolatos együttműködésének szorosabbá tételére is, annak érdekében, hogy az unión kívülről érkező menedékjogkérők ne tudjanak országról országra vándorolni, és rendre a legliberálisabb befogadó rendszerűeket előnyben részesíteni – írta a The Daily Telegraph.