Emelkedhet az ábécéskönyvek és a szöveggyűjtemények ára a szerzői jogi törvény tervezett módosítása miatt. A jelenlegi szabályzás szerint idézeteket szabadon át lehet venni a forrás megjelölésével, a az uniós irányelvek szerint azonban csak nem üzletszerű felhasználás esetén lehet ezt a gyakorlatot követni – írja a Népszabadság.

A hatályos szerzői jogi törvény értelmében szabadon át lehet venni rövid idézeteket bármilyen műből külön engedély és jogdíj fizetése nélkül, a forrás megjelölésével. A tankönyvek, szöveggyűjtemények, ének-zene könyvek kiadói gyakran élnek ennek kibővített módszerével, az átvétellel, amikor hosszabb szövegeket, esetleg teljes műveket emelnek át egy-egy kiadványba ingyenesen – írja a Népszabadság.

Az Európai Unió egyik irányelve szerint azonban a szerzői joggal védett alkotásokat csak akkor lehet szabadon felhasználni, ha ezt nem üzletszerűen teszik. Ezt az elvet 2004-től Magyarországon is érvényesíteni kell, a tankönyvkiadás pedig üzleti tevékenység. A szerzői jogi törvény tervezett módosítása életbe lépése után a tankönyveket drágábban és több munkával lehet majd előállítani.

Réthy Endre, a Nemzeti Tankönyvkiadó irodalmi igazgatója szerint emelkedni fog a jogdíjkötelessé váló szemelvényeket közlő ábécéskönyvek, tankönyvek, szöveggyűjtemények ára, bár ez nem lesz “kibírhatatlan” mértékű. Szerinte a drágulásnál sokkal jelentősebb probléma, hogy a kiadóknak föl kell kutatniuk minden jogtulajdonost, és egyenként kell megállapodni velük a közlésről. Az örökösök néha teljesíthetetlen igényekkel állnak elő – mondta a lapnak Réthy Endre.

Az igazgató úgy véli, e jogok kezelésére állami segítséggel egy központi szervezetet kellene létrehozni, amely kapcsolatot tartana a jogtulajdonosokkal, és a kiadók által megfizetett jogdíjakat szétosztaná közöttük. Réthy Endre szerint ha nem segít ebben az állam, előfordulhat, hogy egy jelentős mű kiszorul az oktatásból – írja a Népszabadság.