Szorít az idő, mert a 2004. január 1-je után kifizetett jövedelempótlék már nem adómentes. A jogi képviselő azt szeretné elérni az Alkotmánybíróságnál, hogy a most hatályban lévő jogszabályokat semmisítsék meg, majd hozzák meg a szükséges törvényeket, ami alapján a családanyák megkaphassák akár öt évre visszamenőleg, kamatokkal együtt a jövedelem-kiegészítést.

Alkotmánybíróságra viszi a kismamák ügyét az őket képviselő ügyvédnő. Radovics Csilla szerint ugyanis a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenes jogszabály alapján hozta azt a döntését, miszerint az elmaradt jövedelempótlékokat kamat nélkül, nem öt évre visszamenőleg, hanem csak háromra szeretné kifizetni.

A családtámogatási törvény szerint a kettős ikrek után megemelt gyest ad az állam, ám ha kettőnél nagyobb a gyermekáldás, akkor a költségeket már a családnak kell állni. Így – az ügyvéd szerint – az állam nem tartja be a családtámogatásra vonatkozó alkotmányos kötelezettségét.

A jogi képviselő azt szeretné elérni az Alkotmánybíróságnál, hogy a most hatályban lévő jogszabályokat semmisítsék meg, majd hozzák meg a szükséges törvényeket, ami alapján a családanyák megkaphassák akár öt évre visszamenőleg, kamatokkal együtt a jövedelem-kiegészítést. Ám az előző kormány ideje alatt sem a kettős, sem a többes ikrek családja nem kapott emelt jövedelempótlékot.

Radovics Csilla mindeközben arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jövedelempótlék adómentességéről szóló törvényt, mert az alkotmányellenes, inkább forduljon az Alkotmánybírósághoz. A kormány a Legfelsőbb bíróság döntése után határozott úgy, hogy a 2000. januárja és 2002 májusa közötti időre kifizeti az elmaradt juttatásokat. Mivel azonban – a Pénzügyminisztérium szerint – a jövedelempótlék adóköteles, ezért hozott az Országgyűlés törvényt az adómentességről. A törvényből az derül ki, hogy a 2004 január 1-je után kifizetett jövedelempótlék már nem adómentes.