Egy európai szövetségi-, illetve nemzetek feletti állam kialakítása ellen emelte fel szavát a cseh államfő abban a cikkében, amelyet hétfőn közölt a Mladá Fronta Dnes című prágai lap. Václav Klaus szerint az Európai Unió alkotmánytervezetének elfogadása jelenlegi formájában éppen egy ilyen állam kialakulásához vezetne.

A cseh közvélemény nagy részével együtt én is azt kívánom, hogy az Európai Unió alapegysége a nemzeti állam legyen, s ne pedig az állampolgár, aki a demokratikus államok alapegysége – írta Klaus. Szerinte az európai konvent ezzel ellentétes eredményt hozott, s Európa egységesítése jelenleg a brüsszeli bürokraták irányítása alatt folyik.

Kifejtette: “ne áltassuk magunkat azzal, hogy az európai alkotmány tervezetének elfogadása jelenlegi formájában nem radikális lépés, nem a Rubicon átlépését jelenti, miután Európában megszűnnének létezni az önálló államok, az állampolgárok jogait képviselő teljes jogú parlamentekkel és kormányokkal, s helyüket az egyetlen állam venné át, amely újabb és újabb nyomást fog kifejteni Európa természetellenes egységesítésére”. Ez nem használna Európának, s elmélyítené a demokrácia hiányát, amellyel minden ilyen nemzetek feletti szervezet rendelkezik.

Klaus leszögezte, hogy nem az általa is szükségesnek tartott európai integráció ellen van, hanem az eltúlzott uniformizálás ellen, amely megszüntetné az egyes országok egyéni arculatát, önállóságát. Szerinte a mai vita éppen erről folyik annak ellenére is, hogy ezt egyesek megpróbálják letagadni, vagy eltakarni.

– Ha minderről saját véleményt alakítanak ki, ne hagyjuk magunkat letorkollni, hogy Európa ellen vagyunk. Mi ellene vagyunk egy európai szuperállamnak, de nagyon támogatjuk egy értelmesen integrált, szabad és teljesítőképes Európa kialakítását – írta Klaus.