Csehország azt tervezi, hogy 2005-től kezdve törvényesíti a prostitúciót. A prágai sajtó beszámolója szerint a törvénytervezetet a belügyminisztérium már kidolgozta, így rövidesen a kormány, majd a parlament elé kerülhet.

A terv megvalósításához első lépésként a cseh kormánynak fel kell mondania a Csehszlovákia által 1958-ban aláírt nemzetközi megállapodást, amely tiltja a nyilvánosházak létrehozását és működtetését.

A szakértők becslései szerint jelenleg legalább tízezer cseh állampolgár él prostitúcióból. 2005 után csak engedéllyel, és csak a nyilvánosházakban lehetne folytatni ezt a tevékenységet. Michal Mazel, a belügyi tárca biztonságpolitikai osztályának igazgatója szerint jelentős bevételekre lehetne szert tenni a “legősibb mesterség” legalizálásával. A tízezer prostituált mindegyikének ugyanis évi ezer koronába kerülne a munkaengedély, a nyilvánosházaknak pedig, amelyekből a becslések szerint 800 jönne létre, évente 200 ezer koronát kellene fizetniük a működésért.

Ez utóbbiak engedélyezését a helyi önkormányzatok végeznék, és náluk maradna az ezért fizetendő pénz is, ami országosan mintegy 200 millió korona lenne évente. Petr Pelech, pénzügyminisztérium adóosztályának vezetője szerint a prostitúció éves forgalma Csehországban meghaladja a hatmilliárd koronát, azaz mintegy 48 milliárd forintot.

A szabályozás szerint csak cseh, valamint az Európai Unió más tagállamainak az állampolgárai kaphatnának működési engedélyt a prostitúció űzésére. Ezzel akarják kiszorítani a cseh szexpiacról az itt jelenleg több ezres létszámban jelen lévő, elsősorban kelet-európai illegális munkaerőt.

A rendőrség szerint a prostitúció hivatalos szabályozással lehetővé válna, hogy leválasszák a szervezett bűnözéstől. A lányoknak kötelező egészségügyi ellenőrzésnek kellene alávetniük magukat, ami csökkentené a nemi betegségek terjedését. A törvény előkészítésénél elsősorban az osztrák rendelkezéseket vették mintául, de áttanulmányozták a holland és magyar előírásokat is.

A parlamenti pártok között megoszlanak a vélemények a törvénytervezetről. Nyíltan csak a kereszténydemokraták ellenzik, a többiek nem foglaltak egyértelműen állást, így van esély annak sikerére.