Lehet, hogy nemsokára közjegyzői okiratnak fog minősülni a banki hitelszerződés. Ezzel kiiktatódna a lakáshitelhez jutás procedúrájának egyik hosszadalmas és költséges lépése. Horváth Csaba, az Országgyűlés lakásügyi albizottságának vezetője a Népszavának elmondta, hogy még idén törvénymódosítást szándékozik kezdeményezni a témában.

A képviselő indokolatlanul magasnak tartja a hitelszerződésenkénti 70-80 ezer forintos közjegyzői díjat. Az elmúlt években összesen 16 milliárd forintot költött erre a célra a kb 200.000 hitelezett. A másik indok a törvénymódosítás mellett a hitelfelvételi eljárás gyorsítása lenne: a közjegyzők sokszor 2-3 héttel lassítják a pénz utalását és így a lakás átvételét is.

Horváth Csaba a napilapnak elmondta, a banki hitelszerződéseknek természetesen szigorú tartalmi és alaki elírásoknak kellene megfelelnie. Ezek teljesülése esetén a dokumentum automatikusan egyenértékű válna egy közjegyzői okirattal, időt és pénzt takarítva meg ezzel a kölcsönt felvevők és a bank számára egyaránt.