Három halálra ítélt pszichés beteget végeznek ki néhány napon belül az Egyesült Államokban. “A szóban forgó férfiak súlyos pszichés betegségekben szenvednek” – hívta fel a figyelmet Brian Roberts, a halálbüntetés eltörléséért küzdő szervezet elnöke.

Az ilyen személyeket nem szabad teljes felelősséggel bíró felnőtteknek tekinteni, ahogyan a szellemileg visszamaradottakat vagy a kiskorúakat sem – hangsúlyozta.

Az elítéltek egyikét, James Willie Brownt már kedden ki kellene végezni méreginjekcióval Georgia államban. Brownt egy asszony megerőszakolása miatt ítélték halálra 1975-ben. Jóllehet tizenhétszer tudathasadást és paranoiát állapítottak meg nála, 1981-ben mégis kivégzésre alkalmasnak minősítették.

A két másik halálra ítélt, Joseph Keel és John Dennis Daniels kivégzését péntekre és a jövő hétre tervezik Észak-Carolinában. Keel agykárosodásban, apátiában és erős hangulatingadozásban szenved, többször kísérelt meg öngyilkosságot is. Apósa meggyilkolása miatt szabták ki rá 1990-ben a legsúlyosabb ítéletet.

Daniels, akit egy nő megölése miatt ítéltek halálra, pszichiátriai szakvélemény szerint egy 11-12 éves gyermek szellemi szintjén áll.

Az év eleje óta 57 embert végeztek ki az Egyesült Államokban – idézte a washingtoni tájékoztatási központ adatait az AFP francia hírügynökség.