Az MDF parlamenti frakciója nem fogja támogatni a büntető törvénykönyvnek (Btk.) a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását – tájékoztatta Herényi Károly a képviselőcsoport hétfői ülését követően az MTI-t. Az Alkotmánybíróság már két ízben alkotmányellenesnek minősített hasonló törekvéseket, amelyek a mostani módosításban is megfogalmazódnak – indokolta az állásfoglalást a frakcióvezető, hozzátéve: tartózkodással fogják véleményüket kinyilvánítani.

Kifejtette: addig, amíg a rendszerváltás előtt ez a törvény a hatalom és az egyén viszonyát próbálta úgy szabályozni, hogy biztosítsa a hatalom pozícióit, a rendszerváltás után az egyén és az egyén közötti viszony szabályozására szorítkozott.

“A mostani módosítás a régi idők gondolkodását és szemléletét visszaidézve újra a hatalom védelmét tartja elsődlegesnek” – fűzte hozzá a frakcióvezető.

Herényi Károly közölte: az MDF számára elfogadhatatlan az is, hogy míg általános megfogalmazás kerülne be a törvénybe, amely a nemzeti és etnikai kisebbségeket védi, a magyar nemzet nevesítése kikerülne a jogszabályból.

Elmondta: az MDF támogatja az európai parlamenti választásról szóló törvényjavaslat kormány általi visszavonását és újbóli, sürgősséggel való beterjesztését, mivel rendkívül fontos jogszabályról van szó.

Herényi Károly közölte, a frakció meghozta döntését – több mint kétharmados többséggel, figyelembe véve az országos választmány előterjesztését – az Antall József Alapítvány kuratóriumának kiegészítéséről. Bekerült a testületbe Erdmann Gyula Békés megyei, Petronyák László Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Nyerges Andor Heves megyei és Varga Zsolt Somogy megyei MDF-elnök.

A frakció korábban úgy döntött, hogy a testület elnöke Antall Józsefné, tagjai: Dávid Ibolya pártelnök, Dobos Krisztina, Filó Katalin volt országgyűlési képviselők, Szőke László országos elnökségi tag, Szászfalvi László és Pettkó András honatyák.