Több mint százmillió forinttal támogatta a Belügyminisztérium az önkormányzatok közbiztonsági és bűnmegelőzési programjait. A támogatásból többek közt a helyi polgárőrségek és a térfigyelő rendszerek megerősítésére lesz mód.

Első alkalommal írt ki pályázatot az önkormányzatok közbiztonsági és bűnmegelőzési programjainak támogatására a Belügyminisztérium. A tárca összesen 101 millió forintot ítélt a települési, illetve megyei önkormányzatoknak; az erről szóló tanúsító okmányt kedden Lamperth Mónika belügyminiszter adta át a nyertes intézmények képviselőinek.

A pályázattal a tárca hangsúlyt kívánt fektetni a lakókörnyezetek biztonságának növelésére, a családon belüli erőszak visszaszorítása, a gyermekek, nők és időskorúak ellen elkövetett támadások megelőzésére és a szomszédok, lakóközösségek egymás közötti segítségnyújtásának elősegítésére. Az önkormányzatok egy-egy pályázattal legfeljebb hárommillió forintot igényelhettek, s a tervek megvalósításához harminc százalék önrészt kellett vállalniuk.

Az önkormányzatok egy része bűnmegelőzési koncepciójuk alapján a helyi polgárőr szervezetekre helyezték a hangsúlyt, míg más települések a riasztó- és térfigyelő rendszereket fejlesztenék. Tizenkilenc megyéből és a fővárosból 222 pályázat érkezett, melyekkel csaknem 381 millió forintot igényeltek. A tárca végül 118 önkormányzat programját támogatta.