Amikor az Európai Unió viharzóna felé közelít, annak van egy biztos tünete: megindul a lélektani hadviselés. Egy héttel az alkotmányos szerződésről döntő kormányközi konferencia (IGC) tervezett befejezése előtt a vita főszereplői már nem vesztegetik az időt diplomáciai udvariaskodásokra.

Érdes hangvételű nyilatkozatok és vészjósló figyelmeztetések sora jelzi, hogy közeledik az igazság pillanata.

Joschka Fischer német külügyminiszter szerint az alkotmányról folytatott tárgyalások kudarca az EU hanyatlásához vezetne. “Ha nem tudjuk megoldani belső problémáinkat, súlyos árat fogunk fizetni. A világ többi része nem fog Európára várni” – mondta.

Hasonlóan látja Valéry Giscard d’Estaing, az alkotmánytervezetet kidolgozó konvent volt elnöke, csak ő egy lépéssel még tovább megy, s egyenesen az unió fokozatos széthullásának veszélyét emlegeti.

Fischer arra is figyelmeztetett, hogy ha “egyesek” megpróbálják visszafogni az integráció előrehaladását, más tagországok – például Németország és Franciaország – az úgynevezett megerősített együttműködés eszközét fogják alkalmazni. Vagyis egymással alakítanak ki szorosabb integrációt adott területeken, függetlenül attól, tudják vagy akarják-e őket követni a többiek.

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök ugyancsak egy kétsebességes Európai Unió kilátását vázolta fel. Az IGC kudarca szerinte is azt eredményezné, hogy kialakulna azoknak a tagállamoknak a kemény magja, amelyek saját elképzeléseik és a maguk diktálta ütem szerint haladnának előre. A belga képviselőház a napokban külön határozatban állt ki a kétsebességes Európa elképzelése mellett arra az esetre, ha a kormányközi konferencia eredményei nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…