Az MDF-frakció egységesen nemmel szavaz “a gyűlöletbeszéd néven elhíresült, a Btk. 269. paragrafusát” megváltoztató törvényjavaslat szavazásakor. A demokrata fórum másként értelmezi a szólásszabadság és a személyiségi jogok viszonyát, mint a törvényjavaslatot beterjesztő MSZP” – jelentette ki a frakcióvezető.

Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság a Btk. hasonló törekvésű módosítását már kétszer elutasította.

Herényi Károly szólt arról is, hogy napirend előtt Dávid Ibolya, az MDF elnöke, a parlament alelnöke emlékezik a néhai Antall Józsefre, a rendszerváltozás első miniszterelnökére.

A frakcióvezető elmondta azt is, hogy azonnali kérdést intéz a pénzügyminiszterhez; arról kíván tájékozódni, hogy a jegybanki alapkamat drasztikus emelésének következményeit ki fogja viselni.

Herényi Károly szerint az államnak is jelentős pénzébe kerül a kamatemelés, de – mint mondta – azt nem tudja, ki fogja megfizetni a kárát azoknak a hitelfelvevőknek, akiknek hiteltörlesztési terhei körülbelül havi 10 ezer forinttal fognak megnövekedni.

Arra is választ vár az ellenzéki politikus, hogy ki fogja azoknak a bankoknak a nyereségkiesését pótolni, amelyek az állami támogatású, kedvezményes kamatrendszerben részt vesznek. Szerinte ezen intézményeknek a kamatemelés jelentős veszteséget fog okozni.