A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Rt. ellen, miután észlelte, hogy a társaság egy nyerményjátéka kapcsán félrevezető tájékoztatás adott a részvétel feltételeiről – áll a GVH [origo]-hoz eljutatott közleményében.

A GVH az után indított versenyfelügyeleti eljárást a Herbária elllen, hogy észlelte: a társaság 2003. február 15. és május 15. között megtartott “Nyerjen mexikói utazást!” elnevezésű nyereményjátéka kapcsán a játékot ismertető reklámokban és egyes – a nyereményjátékban résztvevő – termékek külső csomagolásán nem közölte a beküldési határidőt és a beküldendő termékek, vonalkódok számát.

A GVH megállapítása szerint a Herbária a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott a teákon és egyes kozmetikumokon elhelyezett akciós matricákon, nem közölte az akció időtartamát (a vonalkódok beküldésének határidejét) és azt, hogy hány és milyen jellegű termékek vonalkódját kell beküldeni.

A nyereményjátékot több boltban népszerűsítő, három tea fényképét feltüntető plakát kapcsán a GVH szintén azt állapította meg, hogy az hiányos volt, nem közölte a fogyasztókkal, hogy milyen termékeket (két teát és két kozmetikumot) kell megvásárolniuk az akcióban való részvételhez. A GVH 1 000 000 forint bírság megfizetésére kötelezte a Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Rt-t.