Kanadában némileg drágulnak az MP3-lejátszó készülékek, ugyanis minden egyes termék jogdíj-köteles lesz. Az 1 Gbyte-nál kisebb tárolókapacitású lejátszókat 1,50 dollár, az 1-10 Gbyte-os készülékeket 11,25 dollár, a 10 Gbyte-nál nagyobb kapacitású berendezéseket pedig 19 dollár jogdíj terheli majd.

Világszerte több mint 40 országban kell jogdíjat fizetni az üres kazetták és a nyers CD-k után, Kanadában három éve vezették be ezt a rendszert. A Canadian Private Copying Collective (a kanadai Artisjus) közölte, hogy egyes országokban

  • például Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban — az MP3-lejátszók után is kell jogdíjat fizetni. Várhatóan egyre több országban vezetik be a lejátszók jogdíját. Noha az MP3-játszókra Kanadában jogdíjat róttak ki, továbbra sem kell azt megfizetni nyers DVD-k, memóriakártyák és apró méretű merevlemezek után.

Kereskedők szerint a döntés hosszú távon kedvezőtlen az ország érdekeire, ugyanis így várhatóan egyre többen utaznak át az Egyesült Államokba audiolejátszókat vásárolni, ott ugyanis nem terheli jogdíj a készülékeket. A Retail Council of Canada elnöke, Diane Brisbois rámutatott, hogy a felhasználók már fizetnek az internetről letöltött zenékért, ráadásul a lejátszók jogdíjjal való terhelése fékezheti az új termékek és technológiák piaci bevezetését.