A Molnár Csaba alezredest is érintő pénzmosási ügyben előfordult, hogy a szír-magyar csoport egy nap alatt forint milliárdokat váltottak át feketén – írja a Népszabadság.

A nyomozás azt hivatott tisztázni: fenntartott-e meg nem engedett kapcsolatot Molnár Csaba azokkal a szírekkel, akiket a BRFK a több tízmilliárdos illegális pénzváltási és pénzmosási ügyben a hét közepén őrizetbe vett.

Minden idők legnagyobb hazai pénzmosási ügyében nyomoz a BRFK – értesült a Népszabadság. A gyanúsítottak alig több mint egy év alatt több tízmilliárd forintot váltottak valutára feketén, és a pénzt legális pénzváltó vállalkozásaikon keresztül mosták tisztára. Előfordult, hogy egyetlen nap több mint ötmilliárd forintot váltottak. Egy év alatt – a nyomozás eddigi adatai és a titkosszolgálat által dokumentált tranzakciók elemzése szerint – mintegy 50-60 milliárd forintnak megfelelő összeg ment keresztül a kezeik között.

Pénteken újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a BRFK a pénzmosási ügyben, amelyben a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség rendelt el nyomozást a héten jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenység és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt két szír és egy magyar állampolgár ellen. Ez utóbbi egy hölgy, az illegális pénzváltással foglalkozó szírek által pénzmosásra használt egyik legális vállalkozás ügyvezető igazgatója, akiről úgy tudja a Népszabadság, hogy nem tett vallomást.

Az ügyhöz kapcsolódik a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentésében foglaltak alapján a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál hivatali visszaélés gyanújával folyó nyomozás. Az eljárásban még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként, de azt tudni lehet, hogy a nyomozás azt hivatott tisztázni: fenntartott-e meg nem engedett kapcsolatot Molnár Csaba alezredes, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága pénzmosás elleni osztályvezetője azokkal a szírekkel, akiket a BRFK a több tízmilliárdos illegális pénzváltási és pénzmosási ügyben a hét közepén őrizetbe vett.

Nyomozati érdekekre hivatkozva egyelőre sem az ügyre titkosszolgálati eszközeivel fényt derítő Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a nyomozást elrendelő Fővárosi Főügyészség, sem a BRFK nem kívánt további részleteket elmondani. A Molnár Csaba esetleges érintettségére utaló információk alapján hivatali visszaélés gyanújával nyomozó ügyészség csak annyit közölt: egyelőre nincs mondanivalója a nyilvánosság számára. Az alezredes továbbra sem gyanúsított.