Szombaton berekesztette az uniós alkotmány véglegesítésére szánt csúcsértekezletet Silvio Berlusconi, a soros elnökséget ellátó olasz kormányfő. A jövő évi ír elnökségre marad, hogy a márciusi EU-csúcsra jelentést készítsen a lehetséges továbblépésről. Az alkotmány kudarca egyelőre nem jelent jogi fiaskót, az EU a nizzai szerződés mentén működőképes marad.

„Úgy ért véget a kormányközi konferencia, hogy igazából el sem kezdődött” – jellemezte a szombati vitazárást az egyik részt vevő diplomata. Maga Berlusconi záró sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy „láthatóan nem érett még meg az idő” az alkotmány véglegesítésére, aminek feladatát ilyenformán átengedi a jövő EU-évi elnökséget ellátó ír kollégájának.

A péntek-szombati csúcs két részből állt. Péntek délelőtt lezajlott az, ami más esetben általában elviszi egy „normális” csúcs mindkét napját: az Európai Unió aktuális bel- és külpolitikai ügyeinek áttekintése, a szükséges állásfoglalások megfogalmazása. Az alkotmányozó konferencia csak ezt követően, a késő délutáni órákban kezdődött, alig kétórás plenáris üléssel. Berlusconi ezután felfüggesztette a közös munkát, és kezdetét vette az egész szombat délig tartó „gyónások” sorozata.

Az alapvető téma ezek során a leendő alkotmány fő akadályának tekintett intézményi fejezet, azon belül is szavazási rendszer reformja volt. Az alkudozás baljóslatú jelekkel kezdődött, mivel már Brüsszelbe érkezve látható volt, hogy a spanyolok és a lengyelek nem hajlandók feladni a számukra előnyösebb nizzai szerződést ezen a ponton, míg a németek hasonlóan elvi kérdést csináltak abból, hogy a legutóbbi szerződés szavazási rendszerét az új alkotmányba már nem szabad átemelni.

A nagy meglepetést Jacques Chirac francia államfő jelentette, aki – azok után, hogy három éve még egyértelműen elutasította a több német szavazatot követelő berlini megközelítést – most a leghatározottabban Schröder mellé állt. A többi ország kész volt átvenni a konvent által kialakított formulát, de közben azt is megvallották, hogy számukra igazából a nizzai számsor sem lenne katasztrófa.

Bővebben:
http://www.vg.hu/index3.php?…