Az Európai Bizottság szerint várhatóan egy évet csúszik az Európai unió alkotmányának elfogadása a hétvégi brüsszeli csúcs kudarca után. Magyarországra is számítanak azok az uniós államok , amelyek megkísérlik megmenteni az alkotmányozás folyamatát.

Az Európai Bizottság szerint várhatóan egy évet csúszik az Európai unió alkotmányának elfogadása a hétvégi brüsszeli csúcs kudarca után. A testület elnökének szóvivője úgy vélte, az álláspontok nem állnak annyira távol egymástól, hogy jövő év végére ne jussanak megállapodásra. Elvben lehetőség van arra, hogy csak a tagállamok egy része fonja szorosabbá kapcsolatait, ez azonban kevésbé szerencsés, mintha a 25 tagország egységesen haladna előre az integrációban – jegyezte meg a brüsszeli szóvivő.

Egy európai alkotmány kudarca esetén néhány ország fog majd össze egyes területeken, mint amilyen a védelem, a bel- és igazságügy vagy a külpolitika- mondta a belga kormányfő két nappal az európai alkotmányozás folyamatában megfeneklést hozó brüsszeli csúcstalálkozó után. Verhofstadt ily módón árnyalta a két különböző sebességűre széteső Európai Unió képét előrevetítő üzeneteket.

Bővebben:
http://www.radio.hu/index.php?…