Ha elérhető közelségbe kerül a megállapodás az EU alkotmányos szerződéséről, akkor Írország mindent el fog követni annak érdekében, hogy még ebben a fél évben létre is jöjjön – jelentette ki szerdán az ír miniszterelnök.

Bertie Ahern az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén ismertette az unió soros elnöki tisztségét júliusig betöltő Írország programját. Közölte, hogy ebben az alkotmány ügye a fontos kérdések listájának is az élén szerepel.

Az EU-tagállamok és a csatlakozó országok a december 12-13-án tartott brüsszeli csúcson nem tudtak megállapodásra jutni az alkotmányos szerződés tervezetéről, amellyel kapcsolatban ekkorra már csak néhány kulcsfontosságú probléma maradt függőben. Ebben a fél évben ezért a soros elnökséget Olaszországtól átvevő Írország feladata lesz a szerződésről dönteni hivatott kormányközi konferencia folytatásának megszervezése.

Ahern megerősítette, hogy Írország a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján a március 25-26-án esedékes EU-csúcson részletes jelentést tesz az alkotmányozás állásáról. Ha valódi esély nyílik a megállapodásra, azonnal meg fogja ragadni az alkalmat – tette hozzá.

Utalt viszont arra is, hogy az alkotmánytervezetnek mindazok az elemei, amelyeket a tagállamok még nem fogadtak el, módosulhatnak a további tárgyalások folyamán. Egyelőre csak a konvent által kidolgozott szövegtervezet, valamint a november végén Nápolyban tartott külügyminiszteri konklávén született megállapodások tekinthetők adottnak – állapította meg.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…