Magyarország támogat minden olyan elképzelést, amely hatékonyabbá és sikeresebbé teheti a népirtás megelőzését – hangsúlyozta Bárándy Péter igazságügy-miniszter, aki Magyarországot képviseli a népirtás megelőzésének lehetőségével foglalkozó nemzetközi konferencián Stockholmban.

A magyar miniszter a konferencián elmondott felszólalásában hangsúlyozta: jelenleg nincs a világszervezetnek semmiféle olyan figyelő rendszere, amelynek segítségével folyamatosan gyűjteni, értékelni és a megfelelő döntéshozóhoz továbbítani lehetne a különösen veszélyeztetett térségekből azokat az információkat, amelyek arra utalnak, hogy az események népirtássá fajulhatnak.

Ezen a helyzeten változtathatna az ENSZ főtitkára által javasolt bizottság felállítása és a problémával foglalkozó különleges ENSZ-jelentéstevő kinevezése” – jelentette ki az MTI-nek adott nyilatkozatában kedden Bárándy Péter.

Úgy vélekedett, a legfontosabb feladat a megelőzés, a megelőzés technikáinak kidolgozása lenne.

Bárándy Péter szerint még nincs álláspont arról, hogy mindezt hol kell kezdeni. Hangsúlyozta: személyes véleménye is az, hogy az aljas indulatok kiváltására alkalmas emberi magatartást a jog eszközével kell megakadályozni.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon is született már ilyen törvény, de ennek a törvénynek még ki kell állnia az Alkotmánybíróság vizsgálatát.