A prostituáltak pert indítanak Kecskemét ellen azért, mert a korábban megkapott hatósági bizonyítvány szerint négy utcában űzhették volna szabadon az ipart, de időközben ezekből három védett besorolást kapott – közölte az MTI-vel hétfőn Földi Ágnes. “A kecskeméti önkormányzatot államigazgatási jogkörben okozott kár miatt kívánjuk perelni” – mondta a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője.

Tudatta, hogy a helyi prostituáltak hétfőn este Kecskeméten nagygyűlést tartottak, ahol egybehangzóan a per indításáról döntöttek. “A perben segíteni fog bennünket Kárpáti József ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság állandó megbízott ügyvédje” – mondta Földi Ágnes.

Elmondta, hogy az elmúlt évben a kecskeméti önkormányzattal megállapodást kötöttek, hogy lemondanak az ötven védett övezeten kívüli utcából 46-ról cserében azért, hogy négyre megkapják azt a hatósági bizonyítványt, ami szerint ezek a területek nem tartoznak a védett övezetbe. Időközben, főként a múlt év végén három utcában az önkormányzat egy-egy magánházra kiadott olyan működési engedélyt, például részönkormányzati irodahelyiségre, ami miatt ezeknek az utcáknak a besorolása megváltozott.

A besorolásról az önkormányzat értesítette a rendőrséget, de a prostituáltakat és egyesületüket viszont nem. Kárpáti József ügyvéd az MTI-nek elmondta: akkor vállalja el a pert, ha ügyvédi megbízást adnak neki, s a körülmények alaposabb ismerete alátámasztja, hogy a prostituáltakat kár érte, mert például ezekben a utcákban a rendőrség előállította, majd megbírságolta őket. Földi Ágnes közölte azt is, hogy megállapodásukat mostantól tárgytalannak tekintik, s mostantól valamennyi védett övezeten kívüli kecskeméti utcára kiterjesztik tevékenységüket.

Hangsúlyozta: a nagygyűlés résztvevői igent mondtak egy országos demonstrációra is, amelynek a pontos időpontját még nem tudják. Az országos demonstrációval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy március 1-jén lesz négy éve annak, hogy az önkormányzatok folyamatosan mulasztásos törvénysértést követnek el. A vonatkozó törvény szerint ugyanis minden ötvenezernél nagyobb lélekszámú településen, ahol a prostitúció tömeges, ki kellett volna jelölni türelmi zónát, ez pedig még sehol sem történt meg.