Új tanulmányt publikáltak az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet honlapján. A Soós Gábor és Bártfai Zsolt tollából származó írás célja a helyi demokrácia összehasonlító értékelése volt megyei jogú városainkban. A kutatás 22 megyei jogú várost érintett, speciális jogállása, belső felépítése és mérete miatt Budapest viszont nem képezte a vizsgálódás tárgyát. A kutatók arra törekedtek, hogy felhívják a figyelmet a helyi demokrácia sikereire és nehézségeire.

Részlet a tanulmány bevezetőjéből: “A kutatás a 22 megyei jogú városra korlátozódik. Különleges mérete, speciális jogállása és belső felépítése miatt a nagyvárosok között a legnagyobb, Budapest nem volt része a kutatásnak. A sokban kísérleti jellegű kutatásunk számára fontos volt, hogy a nagy változatosságot mutató magyar önkormányzati rendszerben ez a településcsoport elég egyneműnek bizonyult az elemzéshez. A választott településkör jelentőségét nem csak az húzza alá, hogy a magyar népesség ötöde ebben a 22 városban lakik, hanem az a nehezen számszerűsíthető tény is, hogy ezek a városok mutatnak jó vagy rossz mintát a környező településeknek – a demokrácia gyakorlása terén is.

Helyi demokrácia alatt – mint a következő oldalak részletesen is kifejtik – a döntéshozók társadalmi ellenőrzésének és a politikai egyenlőségnek együttes megvalósulását értjük. A kutatás arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet a helyi demokrácia sikereire és nehézségeire. Míg a helyi önkormányzatok adminisztratív, politikai és gazdálkodási problémái viszonylag gyakran kerülnek a közfigyelem középpontjába, a demokrácia tényleges helyi megvalósulásáról kevés értékelés született eddig. Olyan kutatásról pedig nem tudunk, amely kísérletet tett volna egy településkör rangsorolására a helyi demokrácia szempontjából.”