Vészesen közeleg április elseje, és még mindig több mint kétszázezren adósak a kötelező banki adategyeztetéssel. A pénzmosás elleni törvénycsomag a magánügyfelek hat személyes adatának nyilvántartását írja elő – ha ezek közül akár egy is hiányzik, a banknak zárolnia kell a számlát, és az adategyeztetésig semmilyen megbízást nem teljesíthet.

A bankok április elsejéig kaptak haladékot arra, hogy ügyfeleiket személyesen behívják, és kiegészítsék a nyilvántartásokat. Valószínűleg több tízezer ügyfél marad, aki a határidő leteltével sem felel majd meg a szigorú jogszabályi feltételeknek, de a bankszakemberek szerint ennél is nagyobb veszély, hogy április elseje után megbénul a nemzetközi pénzforgalom, mert a törvény teljesíthetetlen feltételeket szab a nemzetközi átutalások jóváhagyására.

A Magyar Bankszövetség tárgyal a pénzügyi tárcával a pénzmosás elleni törvény újragondolásáról. A bankok azt szeretnék, ha a magyar jogszabály végrehajthatatlan rendelkezéseit még márciusban módosítaná a parlament. A Népszabadság úgy tudja, hogy a törvénymódosítási javaslat már elkészült.