Az áfatörvény tegnapi végszavazásán formába öntötték a VPOP-ről szoló törvényjavaslatot. Szakértők szerint a módosítások későn történtek meg, több gyakorlati kérdés tisztázatlan maradt.

Hétfőn szokatlan hévvel folytatta az EU-jogharmonizáció miatt szükségessé vált gazdasági szabályok megalkotását az Országgyűlés: a képviselők elfogadták az áfatörvény módosítását, és zárószavazásra alkalmas formába öntötték a vám- és pénzügyőrségről (VPOP) szóló törvényjavaslatot. Továbbra is sok a bizonytalanság a május elsejével bevezetendő új áfa- és vámjogszabályok területén, számos gyakorlati kérdés megoldatlan – állítja René Bijvoet, a PricewaterhouseCoopers üzlettársa.

A problémák többsége adminisztratív jellegű. Magyarország e téren csak úgy tud versenyelőnyre szert tenni, ha a közvetett adók befizetési rendszerét egyszerűsíti, így az országból szolgáltató, logisztikai központ válhat. Közép-Kelet-Európában szinte bizonyosan az az ország szerezheti meg ebben az ágazatban a vezető szerepet, amelyiknek a kormánya először látja be a jogszabályok egyszerűsítésének szükségességét.

Bővebben:
http://index.hu/…evabe040309/