Egyre többször fenyegetik meg a bírákat, és a tárgyalóteremben folyó munkát is megzavarják. Emiatt a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a belügyminiszter megegyezett: rendőrök gondoskodnak majd a bíróságok biztonságáról.

Szeptembertől rendőrök vigyázhatnak a bíróságok zavartalan munkájára. Ez persze nem jelenti azt, hogy a rend fegyveres őrei a peres felek minden lépését követnék, de az elmúlt években megnövekedett a bírák elleni fenyegetések és a tárgyalótermi rendbontások száma is. Sándor Zsuzsa, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője megkeresésünkre közölte: előfordult, hogy a tárgyalóteremben támadták meg a bírót.

  • Nőtt a rendbontások száma és nőtt a bírák elleni fenyegetések száma is az elmúlt egy évben. 2002-ben három ilyen eset volt, hogy bírákat megfenyegettek. A következő évben már 12 verbális, szóbeli fenyegetés volt tárgyaláson is, tettlegesség is előfordult. Részben tárgyaláson, részben a tárgyalótermen kívül – így Sándor Zsuzsa.

Eddig az őrizetben lévő vádlottak kíséretétől eltekintve a bíróságokon szokatlan volt a fegyveresek jelenléte. Õsztől azonban a Belügyminisztériummal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal lefolytatott tárgyalások alapján a Pest Megyei és a Fővárosi Bíróság, januártól pedig az összes megyei és táblabíróság munkáját segíti egy-egy rendőr. Egyelőre nem is kell több, hiszen sokszor az egyenruha megjelenése is elég a nyugalom eléréséhez. Súlyosabb esetben pedig a helyszínen lévő rendőr riaszthatja kollégáit.