Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban elutasította egy török egyetemista leány az okból beterjesztett keresetét, hogy iszlám ruhaviselete miatt kizárták az egyetemről.

A bíróság megállapította, hogy Törökország nem sértette meg Leila Sahin esetében a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadságáról szóló kilencedik cikket.

Noha az iszlám kendő viseletének módját és helyét korlátozó egyetemi körlevéllel csorbították az érintett jogát vallási hovatartozásának kinyilvánítására, ez két olyan elv alapján történt, amelyek kölcsönösen kiegészítik és erősítik egymást. Ez pedig a világi berendezkedésés az egyenlőség elve. Az 1973-as születésű Leila Sahin isztambuli orvostanhallgatónőt 1998 márciusában nem engedték vizsgázni, majd beiratkozását is elutasították az egyetem rektori hivatalának egy körlevelére hivatkozva, amely szerint nem vehetők fel olyan diákok, akik iszlám ruházatot, illetve fiúk esetében szakállt viselnek. Egy másik török leány, aki hasonló okból fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz 2003 februárjában, már visszavonta keresetét.