Újabb importveszélytől és piacvesztéstől tart a hazai cukoripar, mivel Szerbia és Montenegró ismét vámmentesen szállíthat cukrot az EU-ba. A feldolgozók brüsszeli fellépést sürgetnek.

A romániai cukormizéria után újabb importdömpingtől tart a hazai cukoripar, mivel Brüsszel döntése szerint Szerbia és Montenegró holnaptól újra vámmentesen szállíthat cukrot az unióba. Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés (CIE) igazgatója tart attól, hogy már a jövő héttől megindulnak a cukorszállítmányok, mert hazánk a szerb exportnak egyik legfontosabb célállomása lehet a földrajzi közelség miatt.

A CIE adatai szerint Szerbia és Montenegró, illetve a balkáni térséghez tartozó Macedónia és Horvátország a korábbi években 200 ezer tonna cukrot exportálhatott kedvezményesen az EU-ba, amelyből a szerb kivitel 60-70 ezer tonnát tett ki. Az eladási távolságot alapvetően a szállítási költségek határozták meg, ezért a termékek zöme néhány közelebbi tagállamban, főként Olasz- és Görögországban talált vevőre. Új tagországként most Magyarország is számíthat a balkáni cukor fokozott megjelenésére. Ezért az egyesülés felkérte az agrártárcát, illetve a kormányt arra, hogy igazságosabb teherviselést érjen el Brüsszelben. Az ágazati elképzelések szerint az jelenthetne megoldást, ha a balkáni cukor nemcsak egy-két uniós országba áramlana, hanem azt a tagállamokban egyenlő mértékben kellene teríteni – mondta Koczka.

További részletek:
http://www.vg.hu/index3.php?…