Folyamatosan nő az európai alkotmányt elutasítók száma Franciaországban: alig egy héttel a népszavazás előtt a franciák 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nemmel kíván szavazni. Hollandiában is egyre kevesebb reményt fűznek az alkotmány elfogadásához. Az elutasítás intézményes válsággal fenyegethet.

Olyan válsághelyzetbe sodorhatja az Európai Uniót a francia elutasítás, amelyből nem lenne könnyű kikeveredni, és amelyre az uniónak a jelenlegi helyzetben egyáltalán nincs szüksége – mondta Jean Asselborn, az Európai Unió elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. Jóllehet Asselborn és mások – a hét végén például Javier Solana, a tagországok kül- és biztonságpolitikai megbízottja – válsághelyzetről beszélnek, olyan vélemények is vannak, hogy a “nem” bizonyos szempontból növelheti a megállapodás esélyét például a 2007–2013 közötti uniós keretköltségvetésben.
A Libération tegnapi számában nyilvánosságra hozott legújabb közvélemény-kutatási adatok azt vetítik előre, hogy a döntés elsősorban a megosztott baloldali szavazók kezében van, és szoros versenyt eredményezhet az is, hogy minden negyedik szavazó még mindig a bizonytalanok táborába tartozik. A Francia Szocialista Párt szavazótábora teljesen egyenlően oszlik meg az igen és a nem között. Bár a szocialista párt hivatalosan támogatja az alkotmányt, Laurent Fabius, a párt második számú vezetője azt hangoztatja, hogy a 25-ök Európája politikailag legitim ugyan, pénzügyileg azonban már nem tud működni.

Lionel Jospin volt kormányfő – akinek április 28-i, az alkotmány megszavazására buzdító tévészereplése után rövid időre az igen felé billent a szocialista szavazótábor – ma ad interjút újra a TF1 kereskedelmi tévécsatornán. A hivatalos szocialista vezetés tőle reméli, hogy a szavazás előtti utolsó napokban még megfordulhat a baloldali szavazók körében a hangulat. A nemmel szavazók tábora ugyanakkor azt reméli, hogy a magas részvételi arány is az elutasításnak kedvez.
Az unió másik alapító államában, Hollandiában is vesztésre áll az alkotmány: egy friss felmérés szerint már 63 százalék a várhatóan nemmel szavazók aránya. A holland döntés várható végeredményéről sokat elárul, hogy megfigyelők szerint leginkább egy pozitív francia eredmény segíthet az alig több mint egy hét múlva tartandó szavazáson. Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök mindenesetre már tegnap kizárta kormánya távozását egy esetleges elutasítás esetén. Holland kommentárok szerint nem biztos, hogy a képviselők a lakosságra bíznák a döntést, és lehet, hogy a parlamentre vár a ratifikálás.