Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők. Az adóhatóság annak ellenére vizsgálja fokozottabban az evásokat, hogy a befizetések megfelelnek az elvárásoknak. Tavaly az evás vállalkozók 67 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe.

Erőteljesebb kontrollra számíthatnak a következő hónaptól az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők. Az APEH annak ellenére ellenőrzi majd az evásokat, hogy azok többsége nagyon vigyáz a szabályok betartására. A hatóság az idei ellenőrzések során mégis több szabálytalanságot fedezett fel.

A legjellemzőbb a bevételek eltitkolása, ami egyben adóspórolást is jelent. Ezen kívül pedig egyfajta érdekazonosságon mutatkozó láncolat is feltárható, miszerint a bevételek és a költségek máshol jelennek meg, így a költséget elszámoló az áfát visszaigényelheti.

Idén eddig 70 evás ellenőrzést tartott az adóhatóság, amely egész évre 300 vizsgálatot tervez. Az egyszerűsített vállalkozói adózást választók száma évről évre emelkedik. Idén már több mint 100 ezren adóznak ezen szabályok s zerint. Tavaly az evás vállalkozók 67 milliárd forinttal gazdagították a büdzsét. A Pénzügyminisztérium idén ebből az adónemből 92 milliárd forintra számít.