Az Európai Bizottság elnöke újra felvetette, az Alkotmány holland és francia elutasítása után nem B, hanem D tervre lenne szükség, a demokráciára és a dialógusra utalva. Az Alkotmányról szóló parlamenti vitában azonban egyes képviselők úgy vélték, a népszavazásokat el kellene halasztani.

José Manuel Barroso parlamenti felszólalásában a referendumok kapcsán úgy vélte, tiszteletben kell tartani a nép akaratát, amely szerinte világosan tükrözte az unióval és az „európai konstrukcióval” való elégedetlenséget. „Az európai és tagállami vezetőknek jobban el kell magyarázniuk az embereknek, mi forog kockán és melyek azok a problémák, amelyekre csak Európa nyújthat megoldást” – vélte a Bizottság elnöke.

Barroso szerint a tagállamoknak el kell dönteniük, folytatják, vagy feladják az alkotmányozási folyamatot. A politikus azt mondta, nem szabad úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, ugyanakkor rossz lenne az is, ha az unió feladná az egész folyamatot, és nem venné figyelembe az Alkotmányt jóváhagyó államok véleményét.

„Nincs bürokratikus vagy technikai megoldás: el kell kezdenünk az új politikai konszenzus kialakítását” – vélte Barroso. A Bizottság elnöke megismételte, hogy nem létezett B-terv az Alkotmány elutasítása esetére, lehetne viszont egy D-terv, a demokráciára és a dialógusra utalva.

Hans-Gert Pöttering (EPP-ED, DE) néppárti frakcióvezető csalódást keltőnek nevezte a franciaországi és hollandiai népszavazás eredményét, és úgy vélte, fennáll a veszélye annak, hogy az EU veszít a súlyából. Pöttering szerint az igen mellett voksoló államok 220 millió embert képviselnek, véleményük nem söpörhető az asztal alá.

A frakcióvezető szerint elképzelhető, hogy a népszavazásokat egy ideig el kellene halasztani. A politikus úgy vélte, az emberek túl gyorsnak ítélték az EU-bővítést. Pöttering kifejtette: a Bizottságtól őszinte beszámolókat vár Bulgária és Románia felkészültségéről.

Az Európai Tanács következő ülése 2005. június 16-17-én lesz Brüsszelben. A június 8-ai európai parlamenti vita hivatalosan ennek előkészítését célozta.