A kormányzat adócsökkentési tervei 200 milliárddal kurtítják meg az állam bevételeit, és jövőre nem fogja a Nemzeti Autópálya Rt. megvenni az épülő autópályákat. Nem lesz magyar pályázat (csak uniós) és a minisztériumoknak is le kell mondaniuk legalább 100 milliárdról, hogy csökkenjen a költségvetés hiánya.

A Népszabadság értesülései szerint a Pénzügyminisztériumban már készülnek a jövő évi jelentős megtakarításokat magába foglaló költségvetésre. A nagy dilemma az, hogy a múlt héten bejelentett áfa és személyi jövedelem-adó kulcsainak csökkentéséből fakadó nettó 200 milliárdos bevétel-csökkenést mivel pótolja a kormány. (A bevételek a számítások szerint 300 milliárddal lesznek kevesebbek az adócsökkentés miatt, de a jövedelmek növekedése és az olcsóbb termékek egyaránt növelik a lakosság keresletét – és így az állam bevételeit is)

A helyzetet tovább nehezíti, hogy jövőre nem fogja megvásárolni az épülő autópályákat a Nemzeti Autópálya Rt. az államtól (-200 milliárdos romlás az egyenlegben) és a kormányzat vállalásai szerint csökkennie kell a költségvetési hiánynak is. A csökkenő hiány és bevétel ellentételezéseként a napilap szerint Pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy jövőre kizárólag uniós forrású pályázatok lesznek kiírva, így a minsztériumi pályázatokon legalább 100 milliárdot lehet megspórolni, és működési kiadásaik megkurtítása is legalább ennyivel csökkentik a költségvetés terheit.