Most győzött az igen. A luxemburgiak elfogadták az uniós alkotmányt a vasárnap tartott népszavazáson. Az Európai Unió egyik alapítója a tizenharmadik tagállam volt, amely ratifikálta az unió alkotmányos szerződését.

A luxemburgi népszavazásnak a helyi konzervatív kormány számára megvolt a kockázata. Jean-Claude Juncker miniszterelnök ugyanis jó előre bejelentette, ha a hollandok és a franciák után az ő országa, egy harmadik alapító tag is elutasítaná az Európai Alkotmányt, nem lenne más út a számára, mint lemondani a posztjáról. Szavazatának leadása után is úgy nyilatkozott, tartja ígéretét, egy demokráciában, ha a vezetés szándékai nem valósulnak meg, mennie kell, mert a népet nem lehet leváltani. Juncker a luxemburgi parlament döntését jónak tartotta arról, hogy a francia és a holland kudarc miatt ne halasszák el a referendumot.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök: „Gondolja, hogy ha Luxemburgban szavaztak volna nemmel május 29-én, akkor a franciák elhalasztották volna a maguk július 10-i népszavazását? A nemzetek nemzetek, az államok államok, és a demokrácia is demokrácia, bárhol is csinálják.

Luxemburgban az elmúlt hónapok felmérései szerint fokozatosan emelkedett az alkotmányt elutasítók száma, de arányuk soha nem volt több 45 százaléknál. A népszavazás véleménynyilvánító jellegű volt, de a luxemburgi kabinet előre közölte, bármi lesz az eredmény, azt magára nézve kötelezőnek ismeri el.