Az útra kelők kétszer is fontolják meg, használják-e mobil telefonjaikat külföldön a súlyos roaming (barangolási) költségek miatt. A probléma már az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltette.

Az egyes országok szolgáltatói közötti különbségek szembetűnők. Egy lengyel előfizető, ha Máltáról hazatelefonál, több mint 5 eurót fizet percenként, és az angol, német, belga, holland és cseh barangolók is az átlagos díjon felül fizetnek. Ezzel szemben, egy finn utazónak, aki – a példánál maradva – Máltáról hazatelefonál, percenként mindössze 0.58 eurót kell hónap végén számolnia.

“A lakossági előfizetői díjak az EU-ban indokolatlanul magasak”, mondta egy bizottsági szóvivő, hozzátéve, hogy a roaming kellemetlenséggé vált, ahelyett, hogy vonzó szolgáltatás lenne. “Biztos vagyok benne, e szektor nagyobb fejlődése nemcsak szükségszerű, de lehetséges is” – fűzte hozzá Viviane Reding az információs társadalom biztosa.

A bizottság azt tervezi, hogy interneten közzéteszi az egyes mobil cégek roaming díjait. Az átláthatóság reményeik szerint arra serkenti majd a fogyasztókat, hogy versenyképes szolgáltatókhoz gyűljenek.

“A problémát talán a piac egymaga is megoldja” – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, “reméljük ebben elkerülhető a szabályozás”.

A versenyhivatal már jogi eljárást folytat három európai cég – a Vodafone, mm2, és a T-Mobile – ellen, az Egyesült Királyság és Németország közötti roaming költségek területén elfoglalt domináns piaci helyzetükkel való visszaélésük miatt.

Az O2 üdvözölte a bizottság internetes tervét, és reméli, hogy az új website átlátható és használható lesz, mondta az EUobservernek a cég kommunikációs vezetője. Rámutatott arra, hogy a roaming költségek már három-négy éve maguktól esnek, megjegyezve: “az európai mobilkommunikációs piacon meglehetősen nagy a verseny.”