Alkotmányos válság látszik kirajzolódni Szlovákiában, miután Ivan Gasparovic elnök közölte: a legfelsőbb bíróság döntése ellenére aláírja az EU Alkotmányos szerződésének ratifikációjáról szóló dokumentumot.

Gasparovic szóvivője azt közölte, hogy az elnök nem érzi jogosnak a bíróság döntését, mert a szlovák alkotmány nem tartalmaz szabályozást arra nézve, hogy az elnök mi módon ratifikálja a nemzetközi szerződéseket.

A múlt héten a szlovák legfelsőbb bíróság arra szólította fel az elnököt, hogy ne írja alá az EU Alkotmány ratifikálásáról szóló dokumentumot, amíg a bírák ki nem alakítják véleményüket arról, szükséges-e a népszavazás kiírása az ügyben.

Az Alkotmánybíróság ez év végére hozhat döntést abban az ügyben, amelyet 13 aktivista nyújtott be, és amely szerint az Alkotmány ratifikálása egyenértékű egy több nemzetből álló államszövetséghez való csatlakozással. A szlovák alkotmány szerint ilyen döntést azonban csak népszavazás útján lehet hozni. Jogi szakértők szerint a legfelsőbb bíróság egyes tagjai elfogadhatják az aktivisták érvelését, és elképzelhető, hogy a bíróság semmissé nyilvánítja a májusi parlamenti ratifikációt.

Az aktivisták szerint Gasparovic lépése Meciar politikai kultúrájához hasonlatos.

A bíróság nem nyilatkozott az ügyben, ám ha az elnök a végső bírói döntés előtt aláírja a ratifikációs dokumentumot, azt a bíróság nem semmisítheti meg. Az EU Alkotmányát a szlovák parlament május elején, hatodikként nagy többséggel hagyta jóvá.