A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által működtetett Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kassza javaslata nyomán az NHH Hivatalának határozatai szerint a Kassza a 2004-ben nyújtott egyetemes szolgáltatás után nem fizethet támogatást az egyetemes szolgáltatóknak, közölte az NHH szerdán.

Az egyetemes szolgáltatók – a Magyar Telekom Rt., a Hungarotel Rt., az Invitel Rt., az Emitel Rt., és a Monortel Rt. – támogatási kérelmét azért nem lehetett elfogadni, mert a társaságok beadványai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak sem formai, sem tartalmi szempontból.

Az egyetemes szolgáltatást nyújtó társaságoknak a Kasszától igényelt támogatás kiszámításakor a nettó elkerülhető költségek módszertanával, az előnyök és hátrányok figyelembevételével bizonyítaniuk kell, hogy az egyetemes szolgáltatás nyújtása többlet költségeket jelent a számukra. A szolgáltatók ezzel szemben csak a hátrányokat mutatták ki beadványaikban, míg a szintén kimutatandó előnyöket nem, de az általuk benyújtott adatok a jogszabályi követelményekkel ellentétben auditálva sem voltak.

Az elutasító határozatok tervezeteivel a Kassza öt szolgáltatóból álló ellenőrző testülete – Magyar Telekom Rt. és a Hungarotel Rt. külön véleményével – egyetértett.

A 2004-ben egyetemes szolgáltatást nyújtó öt vezetékes szolgáltató együttesen mintegy 2 milliárd forintos támogatási összeget igényelt a Kasszától.

Az egyetemes szolgáltatások körébe tartozik az, hogy az ország egész területén biztosítani kell olyan hozzáférést, ami lehetőséget ad belföldi és nemzetközi hívások, faxüzenetek és adatátviteli hívások kezdeményezésére és fogadására, illetve Internet hozzáférésre, legalább 9600 bit/s sebességű adatátviteli sebességgel. Szintén ebbe a körbe tartozik a nyilvános fülkék fenntartása az előírt lefedettséggel, az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele, valamint a tudakozói szolgáltatások nyújtása.

Az elsőfokú határozatok jogerőre emelkedését követően a vezetékes és mobil szolgáltatóknak, valamint az érintett körbe tartozó Internet szolgáltatóknak sem lesz a Kasszába való befizetési kötelezettségük.