A kecskeméti Malom Center használatbavételi engedélyét július 20-án kiadta a város jegyzője. Most csak két dolog hibádzott a szeplőtelenségből: a jegyző ekkor már ki volt zárva az ügyből, illetve úgy tette azonnal végrehajthatóvá a határozatot, hogy a jog szerinti életveszély helyett a befektetők érdekeire hivatkozott.

Nem csak az építési engedély megszerzése, a használatbavétel is különös jogi megoldásokkal tűzdelt a kecskeméti Malom Centernél. Mint ismert – és Lenkovics Barnabás ombudsman kifejtette –, a befektetők legkésőbb ez év január 24-e óta rosszhiszeműek (egy korrekt jogi eljárás után az akkori állapotig visszabontatható az épület). Ekkor mondta ki a megyei bíróság jogerősen, hogy az épület alatti telek jogi helyzete rendezetlen, és ilyenre építési engedély nem adható. (A jegyző akkor felfüggesztette az építést, majd engedte annak folytatását.)

Ami azóta történt: a Legfőbb Ügyészség feljelentést tett Peredi Katalin jegyző ellen, amit a megyei főügyészség a helyi rendőr-főkapitányságnak továbbított. Ez utóbbi egyből elfogultságot jelentett be, ismereteink szerint az ORFK még nem jelölt ki helyette másikat. Miután eddig több megyei közigazgatási hivatalt zárattak ki az eljárásból a befektetők (a Bács-Kiskun megyei ugyanis próbálta a jog keretei köré terelni az építést), az éppen aktuális Baranya megyei hivatal vezetője (Bérces Ferenc) még július 19-én kizárta Peredi Katalint és hivatalát a további eljárásból. (Hivatalosan ekkor lett először a helyi közigazgatás összeférhetetlen.) Helyette Völgyesi László, Baja város jegyzője lett a kijelölt építési hatóság. Peredi 20-án (amikor kiadta a használatbavételi engedélyt) még nem kapta kézhez a kizárást, de telefonon értesítették róla.

A használatbavételi engedéllyel két gond is van. Egyrészt nem kész épületre engedélyezi a végleges használatba vételt, másrészt azt azonnal végrehajthatóvá teszi. Az ÁNTSZ – szakhatóságként – több mint száz olyan diszponibilis (meg nem határozott rendeltetésű) helyiséget sorol fel, amely túl azon, hogy nincs készen, de a rendeltetése sem ismert. A jegyző a használatbavételi engedélyt azonnal végrehajthatóvá tette, így hiába jön fellebbezés, az az augusztus 25-i megnyitást nem akadályozza. Jogszerűen az azonnali végrehajtást akkor lehet elrendelni, ha azt életveszély vagy a közbiztonság indokolja. A jegyző a következőket sorolta e két fogalom alá (szó szerint idézet): „Az építtető által hivatalunkhoz megküldött… kárigények, felszólítások alátámasztják, hogy a használatbavételi engedély azonnali végrehajtásának elmaradása a bevásárló és szórakoztató központ megnyitását… veszélyezteti. Az építtető becsatolta a beruházást finanszírozó bank levelét, melyben kilátásba helyezték a projekt hitelszerződésének azonnali felmondását.

Korábban:
Építészek a Malom Center ügyének kivizsgálásáért
http://www.jogiforum.hu/hirek/12910

Lenkovics: szabálytalan a Malom Center engedélyezése
http://www.jogiforum.hu/hirek/12631

Malom Center ügy: a kecskeméti jegyző válasza Lenkovics megállapításaira
http://www.jogiforum.hu/hirek/12708

Lenkovicsot perlik a Malom Center befektetői
http://www.jogiforum.hu/hirek/12795