Nem engedi elinflálni azt a 200 milliárd forintot – a GDP 1 százalékát – a kormányzat, amelyet a jövő évi adócsökkentő intézkedésekkel a lakosságnál hagy – jelentette ki a fiskáls tárca államtitkára.

A Pénzügyminisztérium számítása szerint 2006-ban 1,7 százalékkal mérséklődik az infláció annak az adócsomagnak a bevezetése eredményeképp, amellyel a következő esztendőt várja a fiskális tárca. Ennek az évnek a végére pedig 3,5-4 százalék körüli pénzromlással kalkulálnak. Az infláció abszolút aktuális adatát ugyancsak nyilvánosságra hozta augusztus 11-i sajtótájékoztatóján Molnár Albert pénzügyminisztériumi politikai államtitkár, miszerint júliusban ez a mutató 3,7 százalék lett. A fiskális tárca és a jegybank vezetése várhatóan augusztus 20-án, illetve közvetlenül az ünnep után ismerteti az inflációs célt meghatározó – ezúttal már most is egységesnek tűnő – álláspontját. A minisztériumban azt viszont nem gondolják, hogy a költségvetés úgynevezett sarokszámaival adósok lennének, noha ezen adatokkal máskülönben már júliusban elő szoktak állni. Noha még nem tárták a nyilvánosság elé a 2006-os büdzsé jellemző számait, az államtitkár szerint nincsenek késésben, s szintén ennek a hónapnak a második felében talán már megismertetőkké válnak ezeket az információk is. Mindenesetre már szeptemberben gyakorlatilag benyújtható lesz a költségvetés.

A politikai államtitkár sajtótájékoztatóján többször is visszatért az aktuális inflációs adatból szerinte egyenesen következő árstabilitás magyarázására. Ezt annak dacára állította, hogy már egy ideje elég nehéz precízen kalkulálni az olajár alakulásával. A minapi statisztikai adatot, a külkereskedelmi mérleg egyenlegét is kommentálta Molnár Albert, miszerint roppant kedvező az első félévi export-import arány, az előbbi 11,4 százalékkal, az utóbbi 5,4 százalékkal bővült, s 1,1 milliárd euróval lett jobb az egyenleg az egy évvel korábbinál. A második félévben valamivel szerényebb lesz a javulás adata, de még így is 600-700 millió eurós külkereskedelmi egyenlegjavulást könyvelhetünk el az év végén 2005 egészét tekintve. A kivitel specialitása, hogy a gazdaság szereplői unión kívüli piacokon tudtak “erősíteni”.

Bővebben:
http://www.piac-profit.hu/?…