Budapest Európa legbiztonságosabb fővárosa, s olyan élhető város legyen, amely képes megvédeni lakóit a XX. század káros örökségeitől – fogalmazták meg azok a kerületi polgármesterek, akik végigjárták a főváros közbiztonsági szempontból veszélyeztetett részeit.

“Fontos, hogy a biztonság ne csak statisztikákban jelentkezzen, hanem a budapestiek és az ide látogató vendégek számára is egyértelmű tény és tapasztalat legyen. Ez szükségessé teszi a budapesti komplex biztonsági program megalkotását. A biztonság megteremtéséhez szükség van a köztisztaságra és közbiztonságra hatással lévő szociális kérdések megoldására, mint például a gettósodás, a hajléktalanok ügye vagy az ifjúságvédelem. A feladat elsősorban a bűnmegelőzés és felvilágosítás, s csak végső esetben a bűnüldözés” – jelentette ki Horváth Csaba II. kerületi polgármester, az éjszakai program kezdeményezője. A szocialista párt Budapest Programjának stratégiai célja, hogy Budapest Európa legbiztonságosabb fővárosa, s olyan élhető város legyen, amely képes megvédeni lakóit a XX. század káros örökségeitől: a környezetszennyezéstől, a bűnözéstől, a városrészek pusztulásából adódó zülléstől. Fontos, hogy mindenki biztonságban érezze magát az aluljárókban, az utcákon, a szórakozóhelyeken és a lakókörnyezetében sötétedés után is. Ezért kiemelt hangsúlyt kell fordítani a bűnmegelőzésre, ami nem lehet sikeres a civil társadalom, benne a polgárőrök aktív szerepvállalása, a modern elektronikus eszközök alkalmazása, a fővárosi és kerületi önkormányzatok, valamint a hasonló hatáskörű bűnüldöző szervek hatékony és koordinált együttműködése nélkül.

Horváth Csaba II., Verók István VI. kerületi polgármester, Borszéki Gyula XIII. kerületi alpolgármester, valamint a hozzájuk csatlakozó polgárőrök és rendőrök olyan budapesti helyszíneket jártak be az éjszakai órákban, ahol jellemző közbiztonsági problémákkal és azok kezelésével testközelből szembesülhettek. Ismereteteket gyűjtöttek a Nyugati téri aluljáróban folyó éjszakai életről; arról, milyen veszélynek vannak kitéve az állampolgárok és a turisták az éjszakai Margitszigeten; hogyan zajlik az élet a Moszkva téren és környékén; valamint azzal kapcsolatban, hogy milyen közlekedési veszélyhelyzetek merülnek fel az éjszakai közúti forgalomban, illetve ezek kezeléséről.

Az éjszakai bejáráson elhangzott, hogy a fővárosi szocialisták kezdeményezik a fővárosi bűnmegelőzési charta létrehozását. Mint elmondták, a kezdeményezés sikere érdekében szükség van arra, hogy a charta megalkotásában az önkormányzatok mellett mindazok a fővárosi és kerületi rendvédelmi szervek, valamint hasonló hatáskörű polgárőr-szervezetek részt vegyenek, amelyek a mindennapi gyakorlatuk során szembesülnek a közbiztonsági problémákkal.

A különösen veszélyeztetett területeken szükség van térfigyelő rendszer kiépítésére, a fiatalok védelmében az éjszakai szórakozóhelyek és környékének biztosítására, sőt a diszkóbalesetek megelőzése érdekében kísérleti BKV diszkójáratok indítására. Hasonlóképpen célszerű lenne a lakótelepeken rendőrségi körzeti megbízotti irodákat létrehozni, valamint többoldalú együttműködési megállapodásokat kötni a helyi rendőrség, a polgárőr-szervezetek és az önkormányzatok között.