Néhány európai parlamenti képviselő szeretné elérni, hogy az EP tegyen javaslatot az EU Alkotmány újraélesztésére.

A javaslatok kidolgozásával két parlamenti képviselőt bíztak meg, akik szerint jövőre ki lehetne dolgozni egy olyan szerződést, amely csak azokat a pontokat tartalmazza, amelyek széles konszenzust élveznek az összes tagországban. Andrew Duff, brit képviselő szerint az új szerződés az intézményekkel és a döntéshozatali folyamatokkal foglalkozó részeit lehetne megtartani, hiszen ezekről nem volt vita.

A képviselők szerint a szöveg ekkor a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament elé kerülne. A brit képviselő szerint, aki a javaslatok egyik kidolgozója, ekkor kerülhetne sor egy újabb Konvent felállítására, amely a szerződés politikai részével foglakozna, például a gazdasági és szociális kérdésekkel, illetve a bővítéssel és a környezetvédelemmel.

A két javaslattevő képviselő szerint az új szerződésnek figyelembe kell vennie a francia és a holland szavazók aggodalmait.

A honatyák szeretnék elérni, hogy a szerződést a 2009-es európai parlamenti választásokkal egy napon rendezendő, egész Európára kiterjedő népszavazás során ratifikálják a tagállamok.

A brit Andrew Duff és az osztrák Johannes Voggenhuber javaslatukat várhatóan az EP decemberi plenáris ülésén mutatják be.

Bár néhány részletkérdésben még vannak nézeteltérések a képviselők között, abban minden politikai csoport egyetért, hogy az Európai Parlamentnek kezdeményeznie kell, hogy a szerződés 2009-re életbe lépjen.