A bűnmegelőzés stratégiai megközelítése – címmel nemzetközi konferencia került megrendezésre,

Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter a vendéglátók nevében köszöntötte Hazel Blears rendészeti biztonsági és közbiztonsági ügyekért felelős államtitkárt és a konferencia mintegy 150 résztvevőjét.

Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter, Petrétei József igazságügy miniszter és Hazel Blears rendészeti biztonsági és közbiztonsági ügyekért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott a bűnmegelőzés témakörében.

A bűnözés egy olyan társadalmi jelenség, ami ellen csak társadalmi összefogással lehet eredményesen fellépni – mondta Lamperth Mónika. A bűnmegelőzés nem csak a rendőrség vagy más hatóságok feladata, hanem szerepet kell vállalnia benne az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek valamint az egyházaknak is – mondta. Közölte: az önkormányzatokat ösztönzik arra, hogy dolgozzanak ki saját bűnmegelőzési programokat. Ezen a területen szép sikereket ért el a Belügyminisztérium az elmúlt három év során.

Hazel Blears brit rendészeti biztonsági és közbiztonsági ügyekért felelős államtitkár elmondta: a szervezett bűnözés túl megy az országhatárokon, ezért kollektív összefogásra van szükség uniós szinten és be kell vonni az unióba később belépő tagállamokat valamint a többi európai országot is. Az Egyesült Királyság ezen a téren közös programokat indított Bulgáriával és Romániával és hétfőn kezdődött egy magyar-brit terrorelhárítási gyakorlat Budapesten.